Anasayfa   Samsun İslam Vakfı   Hizmetlerimiz   İletişim
Home Buradasınız Samsun İslam Vakfı Samsun İslam Vakfı İslam Vakfı ve Merkez Site Camii

English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish

Samsun İslam Vakfı ve Merkez Site Camii PDF Yazdır e-Posta

Vakıf merkezi, Cumhuriyet Meydanı yanında Samsun'un en büyük camii olan Site Camiinin altındaki pasajın içindedir.

Vakıf Senedinin "GAYE VE GÖREVLER" Bölümünin I. maddesi aynen şöyledir:

Çok büyük zorluklar ve engeller aşılarak meydana getirilmiş bulunan MERKEZ CAMİİ'nin ihtiyaçlarını temin etmek

Site Camii inşaatına 1976 tarihinde başlanılmış 1980 yılında ibadete açılmıştır.

Ne var ki cami yapılışında özellikle kubbe kaplamada ciddi hatalar yapılmıştır. Kubbe önce 10x15 cm ebadında seramiklerle kaplanmış, cami binasının oynaması neticesinde kubbe su almıştır. Bu olaydan sonra gerekli inceleme ve araştırmalar yapılmış ama yine de devamlılık sağlayacak bir proje üretilememiştir.

Dükkanların üzeri ile kubbedeki seramikler üzerine demir çerçeveler arasına fiberglas denilen polyester ürün kaplanmış, bu da güneş ısısına dayanamayarak yer yer patlama ve kopmalar olmuş, kubbe 2. kez yeniden su almıştır.

Hatta 2002 yılı içinde kuvvetli bir yağmur yağdığında, cami içinde 8-10 adet plastik leğen görüldüğüne cemaat şahittir.

Caminin böyle kullanılamaz ve harabe halini gören Samsun İslam Vakfı Mütevelli Heyeti 2001 yılından itibaren ciddi bir arayışa girdi. Çeşitli alternatifleri denedi ve inceledi.  Önce mevcut kubbenin yani polyesterin onarımı düşüncesiyle bu işi yapan kişiler Ankara'dan çağrıldı. Netice yönetimi tatmin etmedi. Sonra mebzanla kaplama düşünüldü. Fakat bunun da devamlı olamayacağı kararına varıldı.

Nihayet 2002 yılı başlarında kubbe üstündeki polyester madde ve çelik kafeslerle altındaki seramiklerin sökülmesine karar verildi. Yaklaşık 25,000 TL (bugunün parasıyla) harcanarak hilti ile altı ay müdet içinde kubbe temizlendi. Yaklaşık 60-70 ton ağırlığında seramik ve polyester kubbeden alındı. Temizlenen kubbe üzerine kurşun kaplama işlemine başlandı. 2003 yılında bu işlem tamamlanmış oldu.

İslam vakfının imkanları ve çevreden topladığı yardımlarla onarılan kubbe için 110,000 TL harcandı. Kubbe alanı 3000 m2 iç çapı ise 28m dir. Selimiyeden sonra Türkiye'de 2.büyük kubbe çapıdır.

Neticede iç halılar, iç teçhizat, abdest alma yerleri ve tuvaletlerin yapımı için de ayrıca  90,000 TL üzerinde harcama yapılarak cami yapılışından bu yana en büyük onarımını görmüş oldu.

Sebep olanlardan Allah razı olsun...

Site Camii yapımıyla ilgili ayrıntıllı makale için tıklayınız...