Anasayfa   Samsun İslam Vakfı   Hizmetlerimiz   İletişim
Home Buradasınız Samsun İslam Vakfı

English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish

Samsun Site Camii ve Külliyesi PDF Yazdır e-Posta

15 Haziran 1972 tarihinde “İslam Diyanet Sitesi ve Merkez Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği” kurulur. Bu dernek, Belediye ile el ele vererek buraya;
1-) 2500 kişilik Cami,
2-) 500 fakire 3 öğün parasız yemek dağıtan Aşocağı,
3-) 50 Kişilik Misafirhane
4-) 500 kişilik Konferans Salonu
5-) 200 kişilik Kütüphane
6-) 120 metrekarelik Morg
7-) 976 metrekarelik Tanzim Satış Mağazaları
8 -) 592 metrekarelik Çarşılar
9-) 250 metrekare Müftülük ve Meşruta
10-) 271 metrekarelik Halk Hamamı
11-) Dinlenme Tesisleri, Yeşil Sahalar ve Umumî Tuvaletler yapmayı hedeflemiştir.

Bu dernek daha sonra -20 Haziran 1980 tarihinde- resmi gazetede yayınlanan bir kararla vakfa dönüşerek "Samsun İslam Vakfı” adını almıştır.

Cami için düzenlenen Proje yarışması 4 Kasım 1973 tarihinde sonuçlanır; Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Öğretim Görevlisi Mimar Vedat İŞBİLİR ile Ankara Zafer Mühendislik ve Mimarlık Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Mimar Sevinç ŞAHİN’inin müşterek eseri birinci seçilir.

İlk bakışta bir Camii olarak görülen burası aslında derin bir mazisi olan ve içinde ibadethane dışında birçok organı barındıran abide bir eserdir. Bu eserin yapılışıyla her şeyden önemlisi “şehrin göbeğinde Türklük, İnsanlık ve İslamiyet’e kara bir leke ve yüz kızartıcı bir pislik ve ahlaksızlık membaı olarak, yarım asırdır günah işlenen, Türk anası olmaya layık kadınlarımızın satıldığı bir resmî fuhuş yuvasının tasfiye edilmesidir.”

16 Ağustos 1972 ve 17 Aralık 1972 tarihlerinde yapılan Samsun Belediye Meclisi toplantılarında “Şehir İmar planı”nda değişiklik yapılarak, Gazi Caddesi ile Osmaniye Caddesi’nin arasında Mevlevi sokak sınırında 9,736 metrekarelik imar adası “Belediye Külliyesi”ne tahsis edilir.

23 Ocak 1976 tarihinde ihale edilen eserin birinci kısım inşaatına 15 Şubat 1976, ikinci kısım inşaatına da 10 Ekim 1976 tarihinde başlanmış ve 1982 yılı Ramazan-ı Şerif ayında Camii ibadete açılmıştır.

Site Camii'nin altında dört yanında dört kapısı olan büyük bir çarşı vardır.

Güney Kapısı

Kuzey Kapısı

Batı Kapısı

Doğu Kapısı

Adeta bir "Kapalı Çarşı"yı andıran bu tip yerleşimler esnaf için en güvenli, müşteri için de yaz kış en rahat alışveriş imkânı veren iş yerleridir.

orjinal yazı: http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?p=1124620